dimarts, 19 de maig del 2009

Valoració grupal del bloc

En aquest espai ens dedicarem a mostrar les nostres impressions sobre el bloc i les seves utilitzacions. D’aquesta manera mostrarem el que ens ha suposat el quadrimestre d’ençà que vam iniciar el bloc.

- El bloc ens ha ajudat a entendre les matemàtiques d’una manera diferent a la corrent.
- Ens ha permès treballar les TIC.
- A partir del bloc hem pogut interaccionar com a grup de manera que cada vegada ens hem hagut d’organitzar la feina del dia a dia.

Per tot això creiem que és una bona eina que el mestre pot utilitzar a nivell de docent, per organitzar idees i temaris interactius, que a través dels quals els alumnes puguin desenvolupar el procés d’aprenentatge.

Hem de dir que el grup esperava gaudir d’aquesta eina didàctica encaminada a l’Educació Física, no obstant ens hem adaptat de forma correcte a les matemàtiques.
Ricard Carceller, Dani Castilla, Joan Coll i Marta Esparch

Valoració personal: Joan

Primer de tot, dir que jo no havia fet mai un bloc i no veia un futur d'aquesta activitat. Com que no sabia el seu funcionament al principi de tot em va costar entendre com anava, però mica en mica, i el ritme de fer una activitat cada dia em vaig anar habituant a l'utilització d'aquest material didàctic.
Dir que ha sigut una bona experiència aquesta assignatura ja que, personalment, no he utilitzat gaire els recursos que podem trobar a la xarxa. A part, crec que ha sigut força útil el coneixement i la utilització d'un bloc, ja que el mestre pot anar penjant tot el material didàctic que puguin necessitar els seus alumnes i altre gent que vulgui compartir la seva idea. A més a més, el bloc el pot servir qualsevol persona interessada amb la temàtica, en aquest cas les matemàtiques.
Hi ha moltes activitats que són útils, unes més que d'altres però totes encaminades cap als nens i nenes de primària. N'hi ha hagut de molt divertides, com la del clip educatiu, però tot s'ha de dir que ens va portar molta feina. També la del kidpix, ja que és un programa que no havia utilitzat i té un gran ventall de possibilitats. Les altres no han sigut tant amenes però al ser un recurs didàctic nou, tenia la curiositat de veure com funcionava tot.
Per acabar, dir que ha sigut molt útil el coneixament d'aquests nous materials didàctics, tot i que no sé si tornaré a realitzar un altre bloc didàctic, segurament, sí que n'utilitzaré per buscar informació i ja entendré el seu funcionament.

dilluns, 18 de maig del 2009

Valoració personal: Dani

Doncs fins aquí la realització del bloc dedicat a les matemàtiques per a cicle mitjà. A mi, com a la majoria dels meus companys no solsament del grup sinó de la classe, m’ha resultat una nova experiència el fet de descobrir aquest recurs didàctic.
Jo no n’havia sentit a parlar mai i consegüentment, no havia treballat mai amb ell. El bloc et serveix per penjar la informació que, com a docent, vols transmetre a l’alumnat en forma de text, enllaç, activitats i inclòs mitjançant vídeos.
Al llarg de l’activitat, hem pogut apreciar i valorar pàgines web dedicades al món de l’educació des del punt de vista de l’alumnat i el professor de primària, també hem analitzat formes d’estudi i vídeos curiosos, em produït un vídeo clip utilitzant els programes prèviament vistos dins del temari, a més a més, el bloc et dóna la possibilitat de compartir la informació amb qui vulguis i realitzar una interacció amb els companys mitjançant els comentaris que es pot adjuntar a cada apartat.
Per tot això crec que ha estat molt profitós poder aprendre el que hem aprés al llarg d’aquesta activitat i tan debò, pugui fer servir aquesta aplicació d’aquí uns anys.

divendres, 15 de maig del 2009

Valoració personal: Marta

Podriem dir que la creació d'aquest bloc ha estat un experiència nova per mi, ja que no n'havia creat mai cap. Primerament em va costar entendre el seu funcionament i la finalitat que representava pels alumnes. Però a mida que hem anat fent activitats, he anat descobrint que és una eina útil per incentivar les noves tecnologies als alumnes, ja que es tracta de que a partir d'unes premises que dona el professor, ells han de buscar la informació i mitjançant els seus companys realitzar les diverses activitats proposades.
Alhora utilitzant el bloc, he descobert nous programes interactius com el kid Pix, i els serveis i utilitats de diverses webs adreçades al professorat, als alumnes i a la comunitat educativa en general.
Per tant, tot i que al principi costa entendre la dinàmica d'aquest bloc, el considero molt útil i de gran servei educatiu envers als alumnes.

Valoració personal: Ricard

Al principi de la realització d'aquest bloc no estava molt conven´çut de la utilització i servei d'aquest. A més, em va costar una mica començar a entendre la dinàmica de treball. Amb el pas dels dies però, vaig anar entenent que és els que se'ns demanava i em vaig començar a posar al dia.
La realització d'aquest bloc m'ha aportat una sèrie de coneixements nous per a mi. Les TIC no era un concepte molt pròxim a mi però a mesura que anaven realizant les diferents activitats proposades en aquest bloc, vaig començar a adquirir-ho.
L'activitat que més m'ha agradat personalment ha estat la del clip educatiu. Tot el grup pensavem que seria molt difícil i que ens costaria molt de fer, i així va ser. No obstant, durant els moments de dur treball que va invertit ens ho vam passar molt bé i vam aprendre a utilitzar nous programes que no coneixiem. La búsqueda de la música i la visualització final del vídeo complet van ser dos dels millors moments d'aquest clip.
Per últim m'agraderia invitar i animar a tothom que visiti el nostre bloc a comentar i perquè no, a crear-ne un. És una activitat entretinguda i que a més et dona la oportunitat de conèixer noves coses.
Sincerament, una gran activitat.

dimecres, 6 de maig del 2009

ACTIVITAT 9: PORTALS EDUCATIUS

PORTAL EDUCATIU: “MAESTROTECA”

El portal que he triat jo ha estat www.maestroteca.com. Aquest portal va dirigit per a tots els professors i professores.

En ell, hi podem trobar una gran varietat de temàtiques relacionades amb l’ensenyament, per exemple: ciències naturals, blogs educatius, ciències socials, competències bàsiques, matemàtiques, plàstica, educació física, educació infantil, ortografia, educació pels adults...

A més a més, hi podem trobar un apartat de novetats, en aquest directori hi podem trobar cursos educatius, TIC pels mestres, apunts...
A la part final de la pàgina principal hi podem trobar uns enllaços aleatoris. Aquests, són enllaços també relacionats amb la temàtica d’aquest portal educatiu.

Un cop entrem dins el primer directori, a qualsevol temàtica de les nombrades anteriorment, hi podem trobar enllaços de pàgines, treballs, apunts...Per a tot tipus d’edat i de formació.

En aquesta web els mestres de primària de l'àrea de matemàtiques, l' àrea que nosaltres hem de treballar, poden trobar diferents activitats per poder realizar amb els seus alumnes. A més a més, els alumnes també poden cercar links on es poden trobar webquest de matemàtiques per treballar desde l'ordinador.

Com a conclusió, dir que aquest portal serveix per a tots els professors i professores que necessitin tenir i treballar amb les matèries i temàtiques que ells estiguin ensenyant a la seva escola.

Per poder-hi accedir haureu d'entrar a :

http://www.maestroteca.com/


PORTAL EDUCATIU: EDUCAWEB

El portal educatiu el qual he escollit és el EDUCAWEB.

En la pàgina principal d’aquesta web, la pàgina en la que ens trobem quan hi accedim, podem observar, principalment, els diferents tipus d’estudis, com ara carreres universitàries, màsters, postgraus, doctorats, formació professional i oposicions.
Si accedim a un d’ells podem trobar-hi tota la informació necessària sobre diferents tipus de carreres universitàries, màsters o formació professional, depenent del que haguem escollit.

D’altre banda, trobem diferents temes i especialitats com ara salut, telecomunicacions, economia o medi ambient. Dins la pàgina principal encara, al final de tot podem destacar-hi algunes notícies d’actualitat.

A més, ens permet accedir a diferents links com ara centres, enllaços o actualitats, els quals, una vegada som a dins, podem trobar-hi més informació i diferents enllaços relacionats.

Per acabar, comentar que en la part superior dreta podem trobar una opció molt interessant. Ens dóna la oportunitat de triar el nostre perfil, com ara estudiant o professionals de l’educació. Depenent de quin perfil escollim, ens permet visualitzar uns temes o altres.

Finalment, comentar que és una pàgina web que ens permet buscar diferents informacions relacionades amb el món de l’educació en general.

Podeu accedir a aquesta web a través de:

http://www.educaweb.com/


PORTALS EDUCATIUS: EDUCARED

Entre molts dels portals educatius que trobem a la xarxa he decidit informar-me sobre l’Educared.


A la pàgina principal al centre hi trobem primerament les noticies d’ús didàctic, a continuació hi trobem les noticies més destacades i les novetats.

Al marge dret d’aquesta pàgina hi trobem els links de qui són, i quina funció fan, i més avall a quins altres països i són presents també.

Pel que fa al marge esquerra, hi trobem moltes més coses, per una banda, informació, dels canals educatius disponibles, dels recursos educatius, de la formació, de l’educació en valors, de la comunitat virtual i les eines i serveis que ens ofereix. A continuació ens proporciona una sèrie de links els quals ens poden ser útils, com el del Diccionari de La Real Acadèmia Espanyola, links de noticies de congressos, la mediateca i altres webs d’educació.

Aquesta web, Educared, és un portal obert el qual pretén unir a tota la comunitat educativa, ja siguin professors, alumnes, pares i mares, i altres centres d’educació primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà de tota Espanya.

Aquesta pàgina ens seria útil per treballar a l'aula de primàia ja que l'apartat de recursos educatius hi trobem diverses activitats, les quals avarquen les diferents àrees tot proporcionant exercicis diferents.

Per poder-hi accedir:

http://www.educared.net/


PORTAL EDUCATIU: EDUCASTUR

Educastur inclou la pàgina educativa NAE (Navegador Educacional d’Astúries).

Aquesta està adreçada a alumnat i professorat d’Educació Infantil i Primària i servirà a l’usuari per a realitzar feines sobre diverses assignatures gràcies a navegar per els móns virtuals de 2D i 3D. El professor tindrà la possibilitat de crear continguts alternatius a partir d’aquesta aplicació.

Aquest transporta als alumnes per un món fantàstic en el que aprendrà i es divertirà a mesura que juga.

La riquesa d’aquest portal són les animacions de què disposa la web.

Aquest portal disposa d’una sèrie d’ajudes que permetran a l’alumne resoldre dubtes.

Per últim dir que hem triat aquesta web perquè ens ha semblat molt divertida i adequada a tota la educació primària, més enllà que es treballin diferents àrees a través del joc.

Per accedir-hi:

http://nea.educastur.princast.es/index.php

dimecres, 29 d’abril del 2009

Portals educatius: edu365


Aquesta web, l’edu365, és una web del Departament d’educació de la Generalitat de Catalunya. Va adreçada a tots els estudiants pre-universitaris, ja sigui infantil, primària, ESO, batxillerat o Cicles Formatius. A més a més hi ha un espai dedicat als pares i mares d’aquests alumnes.

En aquesta pàgina hi trobem un apartat de novetats i noticies, els quals ens aporten les novetats educatives. Quan cliques sobre un linc d’aquests apartats, et transporta cap a d’altres webs que t’aprofundeixen amb el temari. A més a més t’ofereixen alguns videoclips educatius.

A les pestanyes que trobem al marge esquerra de la pantalla inicial trobem les diverses etapes que consta el sistema educatiu.

- A l’apartat d’infantil hi trobem, jocs, dibuixos, música, contes, vídeos i diverses activitats didàctiques com el cos humà, llegir i escriure i les matemàtiques. Els alumnes podran entrar en aquests apartats i participar en totes les activitats que s’hi proposen.
- A l’apartat de primària trobem diverses activitats sobre les deu àrees diferents en que està compost el currículum. A més a més, hi trobem altres apartats d’entreteniment.
- A l’apartat de l’ESO trobem les tretze àrees en que està compost el currículum, dins les quals hi podem trobar activitats per ampliar els conceptes treballats a l’escola. Alhora hi trobem altres elements adaptats pel seu nivell.
- A l’apartat de batxillerat trobem recursos de diferents formats i tot tipus de material didàctic, adequats per aquests estudiants.
- Finalment, dins l’apartat de cicle formatiu podem trobar-hi, tot tipus d’informació sobre aquests estudis.

Pel que fa a les pestanyes que es troben a la part superior de la pàgina principal hi trobem la possibilitat de registrar-te en aquesta web i la possibilitat de comunicar-te amb altres estudiants.

Ja per acabar, dins l’apartat del mapa de la web hi trobem, un esquema que t’enllaça amb les principals webs d’interès. Ara bé, només podràs accedir-hi si estàs registrat com a usuari d’aquesta pàgina web.

Internet com a font de coneixement

En aquesta activitat hi podem trobar diferents materials didàctics per cercar informació desde Internet, com per exemple, caceres de tresor, web quest i edu365.

Webquest: En aquesta Wequest que va relacionada amb els romans hi podem trobar diverses activitats matemàtiques. Considerem que els alumnes i les alumnes que vulguin treballar les matemàtiques ho poden fer desde aquesta Webquest ja que és molt enriquidora i a la vegada divertida. Hi surten els personatges d'Astèrix i Obèlix, i això cridarà més l'atenció a l'alumnat.
A continuació us adjuntem el link per poder-hi accedir.

http://webquest.xtec.cat/httpdocs/wqnromans/portada.htm

Edu365: En aquest apartat hi podem trobar un recurs didàctic que està penjat a la pàgina de Edu365. Aquesta activitat està enfocada per als alumnes de primària, per poder treballar les figures geomètriques, com ara els quadrilàters, trapezis i paral·lelograms.
A continuació us adjuntem el link per poder-hi accedir.

http://www.edu365.cat/primaria/muds/matematiques/quadrilaters/index.htm

Caceres del tresor: Aquesta és una activitat pels alumnes perquè treballin amb internet. Dins l'activitat ja hi han una sèrie de pàgines web en les quals els alumnes podem buscar la resposta a les preguntes plantejades. Al final de tot hi ha una pregunta final.
Aquesta és una cacera del tresor basada en les matemàtiques i més concretament en el conegut joc del sudoku o quadrats màgics.

També hi podem trobar els ítems d'avaluació un cop els alumnes hagin realitzar l'activitat.

Si algú desitja observar aquesta activitat hos podeu dirigir a:

http://www.xtec.cat/~ncoma4/caceres/quadrats/quadratsmagics.html#inicio

Edició de clip educatiu

L'objectiu d'aquest vídeo és fer veure que es poden aprendre matemàtiques de diferents maneres, i una d'elles són amb clips educatius com aquest.

Hem dut a terme la realització d'aquest vídeo gràcies al windows movie maker.

Si esteu interessats en visualitzar-lo aquí teniu l'enllaç corresponent:


dimecres, 22 d’abril del 2009

Activitat matemàtica amb les TIC

A l’IES Terres de Ponent de Mollerussa, el cap de l’àrea de matemàtiques, Jaume Pedròs, amb la col·laboració del coordinador d’informàtica del centre, Ramon Bergadà, estan donant els últims retocs a una web de matemàtiques molt interessant i atractiva.
Els membres del grup hem entrat en aquesta web i hem pogut observar que està centrada en l’àrea dels nombres reals. És un recurs que permet treballar les matemàtiques d’una forma diferent de tal manera que els alumnes puguin aprendre d’aquesta àrea de forma tel·lemàtica.

La idea principal en la creació d'aquesta activitat és l'autoavaluació dels alumnes.

en aquest enllaç hi podem trobar l'activitat que han creat els professors d'aquest centre per treballar les matemàtiques a través de les TIC.

http://www.xtec.cat/perfils/perfils21/index.htm

Dins la web hi trobem set enllaços, els quals si hi accedim, obtenim un ampli ventall de definicions i exemples sobre el que estem buscant, com bé pot ser el nombre pi, els nombres reals, els nombres irracionals o les inaquacions.

Aquest enllaç ens permet accedir al recurs que han creat.

http://iesterresdeponent.xtec.net/web/n_reals/index.html

divendres, 17 d’abril del 2009

Treballem amb el Kit Pix

Hem estat mirant el programari de Kit Pix i hem pogut observar que gràcies a aquest podem treballar les unitats didàctiques de diferents àrees. En el nostre cas l’àrea que treballarem són les matemàtiques.

-Concretar el curs al qual s’adreça la proposta: 3r a cicle mitjà.


-Concreció de les competències/capacitats que s’ajudaran a desenvolupar en aquesta proposta: construcció i representació sobre paper de poliedres i polígons i representació, construcció i comparació de figures de 3D i 2D amb material i recursos TIC. Classificació de les seves propietats; anàlisi de les característiques i propietats de les figures geomètriques.


-Breu definició dels objectius que es pensen aconseguir amb el seu ús (dir què preteneu que s’aprengui duent a terme el treball que proposeu):
o Saber buscar els cossos geomètrics a internet.
o Seleccionar els material obtinguts que se’ls hi demana.
o Classificar i ordenar els elements d’acord amb la característica que es demana.


-Detallar dins de quina/es àrea/es curriculars s’emmarca: a dins les matemàtics a l’apartat d’espai i forma, geometria.


-Concreció de la seqüència de treball, és a dir, concretar quines tasques es farien, en quin ordre i de quina manera es plantejarien als nens i nenes: el professor mitjançant la plantilla proposada per nosaltres del Kit Pix, haurà de programar una sessió en la qual els alumnes hagin de buscar 15 figures geomètriques a intenret. Després les hauran d’importar i classificar segons els seus costats.


-En cas que sigui necessari, elaboració dels materials que caldrà utilitzar per a dur a terme la proposta: l’únic material que ens farà falta serà la plantilla proposada al Kit Pix. Detallar quins estudiants han estat els autors del treball: els alumnes hauran de realitzar de manera individual l’activitat.





De NTAE

divendres, 20 de març del 2009

Programari multimèdia educatiu

El programari multimèdia educatiu és una aplicació informàtica que ha estat dissenyada per a ser utilitzada en contextos d'ensenyament-aprenentatge, per exemple podem trobar-hi: CLIC, Kidpix...
La diferència d’un programari educatiu amb les típiques fitxes, és que al programari educatiu podem trobar suport multimèdia: so, imatge (amb o sense moviment) i text. A la fitxa únicament hi trobar text i imatge (sense moviment)
Amb el programa educatiu, hi podem trobar relació entre usuari i la màquina.
(interactivitat)
Hi ha 5 nivells d’interactivitat:
El nivell 1 l’usuari veu augmentades les seves possibilitats, al nivell 2, programem la seqüència de l’informació a través de l’ordinador, al nivell 3 arribem a un punt d’informació a través d’un diàleg amb l’ordinador, al nivell 4 l’usuari disposa d’un recurs que posa al servei les seves capacitats creatives i per últim el nivell 5 es poden crear simulacions de caire virtual.
Una altre característica del programari educatiu és el producte multimèdia:
"Els continguts multimèdies es defineixen com a combinacions de dades, textos, sons, gràfics, animació i imatges fixes i mòbils, emmagatzemades en forma digital i accessibles de manera interactiva."
A més a més, dins el programari educatiu hi ha dos tipus de classificacions de funcions del programari:

*Marquès: Informativa, instructiva, motivadora, avaluadora,investigadora, expressiva, metalingüística, lúdica, innovadora.
*Bettetini: presentar o reproduir informació, permetre exploració de coneixement, possibilitar l’expressió, possibilitar la comunicació
Hem de tenir en compte que hi ha dos tipus de comunicació:

*On-line: en xarxa
-Avantatges: sempre tens l’última versió i des de qualsevol lloc
-Inconvenients: depens de la xarxa
*Off-line: en cd, ordinador, llapis...
-Avantatges: no depens de ningú
-Inconvenients: al cap d’uns anys ja no es pot utilitzar perquè està antiquat.

Cal considerar les potencialitats didàctiques, que és la integració de diferents tipus de recursos comunicatius (visuals, auditius, kinestèssics,...) adaptables a les característiques dels usuaris, fa que sigui possible considerar la capacitat del programari multimèdia, l’obtenció d’una resposta facilitada per l’interactivitat i l’existència del llenguatge multimèdia.
Per últim, tenir en compte, que el programari educatiu ens permet diverses possibilitats com: presentacions-demostracions, presentacions-demostracions, documentació-informació, narracions interactives, programes tutorials, exercitacions, simulacions, entorns de creació i jocs.



Un exemple seria:http://clic.xtec.net/db/act_es.jsp?id=1338

En aquest programa veiem que es pot treballar l'algoritme de la divisió.
És un programa multimedia que permet la interacció amb l'alumne, això es pot veure mitjançant la correcció immediata de les operacions.

Audiovisuals a l'aula

L'elecció d'aquest vídeo en el que podem observar una representació gràfica de les fraccions ens serveix per treballar, d'acord amb el currículum de primària l´'s de diferents models de representació de les fraccions. A més, en el currículum ens afageix que es necessari el reconeixement de la fracció com a part d'uni unitat i d'una colecció. Considero que amb aquest vídeo tot això es pot observar clarament.
Si esteu interesats en la visió d'aquest el podeu veure a:


Audiovisuals a l'aula: INTRODUCCIÓ DE LA CALCULADORA A L'AULA

Tal i com veiem en el currículum de primaria, en el cicle mitjà és necessària la introducció de les calculadores en les classes de l'assignatura de matemàtiques.

Amb aquest vídeo el que volem es que l'alumne vegi quina ha estat l'evolució de les calculadores des dels seus orígens fins a l'actualitat. creiem que amb la presentació d'aquest vídeo pot servir com a incentiu per als nens i nenes de tercer i quart de primaria.





Edu3.cat

dimecres, 18 de març del 2009

Audiovisuals a l'aula: la multiplicació

D'acord amb el curriculum de primària, en l'àmbit de matemàtiques ens diu que els alumnes han d'aprendre les diferents operacions possibles amb el sistema decimal i entendre la seva relació. Per tant és bo que puguin observar una de les possibles maneres de realitzar la multiplicació. Concepte nou que s'exposa durant l'etapa del cicle mitjà.



Audiovisuals a l'aula: els cossos geomètrics al carrer

He escollit aquest video, ja que, per una part treballa la geometria i els cossos geomètrics. I per altre part, perquè ho relaciona amb el carrer, i els nens i nenes poden veure l'importància de les matemàtiques a la vida real. És un tema interessant i a més el compara amb la vida quotidiana. Es pot veure a :
Dins el currículum, ens parla en un punt dels cossos geomètrics:
Identificació i descripció verbal, usant el vocabulari especialitzat, de les propietats de figures geomètriques de dues i tres dimensions: polígons, cercles, poliedres i cossos rodons. Utilització
de la mesura i els nombres per investigar propietats geomètriques.
NOTA:
No he pogut incrustar el video perquè no hi havia la possibilitat de fer-ho, per aquesta raó, us he posat el link.