dimecres, 29 d’abril del 2009

Portals educatius: edu365


Aquesta web, l’edu365, és una web del Departament d’educació de la Generalitat de Catalunya. Va adreçada a tots els estudiants pre-universitaris, ja sigui infantil, primària, ESO, batxillerat o Cicles Formatius. A més a més hi ha un espai dedicat als pares i mares d’aquests alumnes.

En aquesta pàgina hi trobem un apartat de novetats i noticies, els quals ens aporten les novetats educatives. Quan cliques sobre un linc d’aquests apartats, et transporta cap a d’altres webs que t’aprofundeixen amb el temari. A més a més t’ofereixen alguns videoclips educatius.

A les pestanyes que trobem al marge esquerra de la pantalla inicial trobem les diverses etapes que consta el sistema educatiu.

- A l’apartat d’infantil hi trobem, jocs, dibuixos, música, contes, vídeos i diverses activitats didàctiques com el cos humà, llegir i escriure i les matemàtiques. Els alumnes podran entrar en aquests apartats i participar en totes les activitats que s’hi proposen.
- A l’apartat de primària trobem diverses activitats sobre les deu àrees diferents en que està compost el currículum. A més a més, hi trobem altres apartats d’entreteniment.
- A l’apartat de l’ESO trobem les tretze àrees en que està compost el currículum, dins les quals hi podem trobar activitats per ampliar els conceptes treballats a l’escola. Alhora hi trobem altres elements adaptats pel seu nivell.
- A l’apartat de batxillerat trobem recursos de diferents formats i tot tipus de material didàctic, adequats per aquests estudiants.
- Finalment, dins l’apartat de cicle formatiu podem trobar-hi, tot tipus d’informació sobre aquests estudis.

Pel que fa a les pestanyes que es troben a la part superior de la pàgina principal hi trobem la possibilitat de registrar-te en aquesta web i la possibilitat de comunicar-te amb altres estudiants.

Ja per acabar, dins l’apartat del mapa de la web hi trobem, un esquema que t’enllaça amb les principals webs d’interès. Ara bé, només podràs accedir-hi si estàs registrat com a usuari d’aquesta pàgina web.

Internet com a font de coneixement

En aquesta activitat hi podem trobar diferents materials didàctics per cercar informació desde Internet, com per exemple, caceres de tresor, web quest i edu365.

Webquest: En aquesta Wequest que va relacionada amb els romans hi podem trobar diverses activitats matemàtiques. Considerem que els alumnes i les alumnes que vulguin treballar les matemàtiques ho poden fer desde aquesta Webquest ja que és molt enriquidora i a la vegada divertida. Hi surten els personatges d'Astèrix i Obèlix, i això cridarà més l'atenció a l'alumnat.
A continuació us adjuntem el link per poder-hi accedir.

http://webquest.xtec.cat/httpdocs/wqnromans/portada.htm

Edu365: En aquest apartat hi podem trobar un recurs didàctic que està penjat a la pàgina de Edu365. Aquesta activitat està enfocada per als alumnes de primària, per poder treballar les figures geomètriques, com ara els quadrilàters, trapezis i paral·lelograms.
A continuació us adjuntem el link per poder-hi accedir.

http://www.edu365.cat/primaria/muds/matematiques/quadrilaters/index.htm

Caceres del tresor: Aquesta és una activitat pels alumnes perquè treballin amb internet. Dins l'activitat ja hi han una sèrie de pàgines web en les quals els alumnes podem buscar la resposta a les preguntes plantejades. Al final de tot hi ha una pregunta final.
Aquesta és una cacera del tresor basada en les matemàtiques i més concretament en el conegut joc del sudoku o quadrats màgics.

També hi podem trobar els ítems d'avaluació un cop els alumnes hagin realitzar l'activitat.

Si algú desitja observar aquesta activitat hos podeu dirigir a:

http://www.xtec.cat/~ncoma4/caceres/quadrats/quadratsmagics.html#inicio

Edició de clip educatiu

L'objectiu d'aquest vídeo és fer veure que es poden aprendre matemàtiques de diferents maneres, i una d'elles són amb clips educatius com aquest.

Hem dut a terme la realització d'aquest vídeo gràcies al windows movie maker.

Si esteu interessats en visualitzar-lo aquí teniu l'enllaç corresponent:


dimecres, 22 d’abril del 2009

Activitat matemàtica amb les TIC

A l’IES Terres de Ponent de Mollerussa, el cap de l’àrea de matemàtiques, Jaume Pedròs, amb la col·laboració del coordinador d’informàtica del centre, Ramon Bergadà, estan donant els últims retocs a una web de matemàtiques molt interessant i atractiva.
Els membres del grup hem entrat en aquesta web i hem pogut observar que està centrada en l’àrea dels nombres reals. És un recurs que permet treballar les matemàtiques d’una forma diferent de tal manera que els alumnes puguin aprendre d’aquesta àrea de forma tel·lemàtica.

La idea principal en la creació d'aquesta activitat és l'autoavaluació dels alumnes.

en aquest enllaç hi podem trobar l'activitat que han creat els professors d'aquest centre per treballar les matemàtiques a través de les TIC.

http://www.xtec.cat/perfils/perfils21/index.htm

Dins la web hi trobem set enllaços, els quals si hi accedim, obtenim un ampli ventall de definicions i exemples sobre el que estem buscant, com bé pot ser el nombre pi, els nombres reals, els nombres irracionals o les inaquacions.

Aquest enllaç ens permet accedir al recurs que han creat.

http://iesterresdeponent.xtec.net/web/n_reals/index.html

divendres, 17 d’abril del 2009

Treballem amb el Kit Pix

Hem estat mirant el programari de Kit Pix i hem pogut observar que gràcies a aquest podem treballar les unitats didàctiques de diferents àrees. En el nostre cas l’àrea que treballarem són les matemàtiques.

-Concretar el curs al qual s’adreça la proposta: 3r a cicle mitjà.


-Concreció de les competències/capacitats que s’ajudaran a desenvolupar en aquesta proposta: construcció i representació sobre paper de poliedres i polígons i representació, construcció i comparació de figures de 3D i 2D amb material i recursos TIC. Classificació de les seves propietats; anàlisi de les característiques i propietats de les figures geomètriques.


-Breu definició dels objectius que es pensen aconseguir amb el seu ús (dir què preteneu que s’aprengui duent a terme el treball que proposeu):
o Saber buscar els cossos geomètrics a internet.
o Seleccionar els material obtinguts que se’ls hi demana.
o Classificar i ordenar els elements d’acord amb la característica que es demana.


-Detallar dins de quina/es àrea/es curriculars s’emmarca: a dins les matemàtics a l’apartat d’espai i forma, geometria.


-Concreció de la seqüència de treball, és a dir, concretar quines tasques es farien, en quin ordre i de quina manera es plantejarien als nens i nenes: el professor mitjançant la plantilla proposada per nosaltres del Kit Pix, haurà de programar una sessió en la qual els alumnes hagin de buscar 15 figures geomètriques a intenret. Després les hauran d’importar i classificar segons els seus costats.


-En cas que sigui necessari, elaboració dels materials que caldrà utilitzar per a dur a terme la proposta: l’únic material que ens farà falta serà la plantilla proposada al Kit Pix. Detallar quins estudiants han estat els autors del treball: els alumnes hauran de realitzar de manera individual l’activitat.





De NTAE