divendres, 20 de març del 2009

Programari multimèdia educatiu

El programari multimèdia educatiu és una aplicació informàtica que ha estat dissenyada per a ser utilitzada en contextos d'ensenyament-aprenentatge, per exemple podem trobar-hi: CLIC, Kidpix...
La diferència d’un programari educatiu amb les típiques fitxes, és que al programari educatiu podem trobar suport multimèdia: so, imatge (amb o sense moviment) i text. A la fitxa únicament hi trobar text i imatge (sense moviment)
Amb el programa educatiu, hi podem trobar relació entre usuari i la màquina.
(interactivitat)
Hi ha 5 nivells d’interactivitat:
El nivell 1 l’usuari veu augmentades les seves possibilitats, al nivell 2, programem la seqüència de l’informació a través de l’ordinador, al nivell 3 arribem a un punt d’informació a través d’un diàleg amb l’ordinador, al nivell 4 l’usuari disposa d’un recurs que posa al servei les seves capacitats creatives i per últim el nivell 5 es poden crear simulacions de caire virtual.
Una altre característica del programari educatiu és el producte multimèdia:
"Els continguts multimèdies es defineixen com a combinacions de dades, textos, sons, gràfics, animació i imatges fixes i mòbils, emmagatzemades en forma digital i accessibles de manera interactiva."
A més a més, dins el programari educatiu hi ha dos tipus de classificacions de funcions del programari:

*Marquès: Informativa, instructiva, motivadora, avaluadora,investigadora, expressiva, metalingüística, lúdica, innovadora.
*Bettetini: presentar o reproduir informació, permetre exploració de coneixement, possibilitar l’expressió, possibilitar la comunicació
Hem de tenir en compte que hi ha dos tipus de comunicació:

*On-line: en xarxa
-Avantatges: sempre tens l’última versió i des de qualsevol lloc
-Inconvenients: depens de la xarxa
*Off-line: en cd, ordinador, llapis...
-Avantatges: no depens de ningú
-Inconvenients: al cap d’uns anys ja no es pot utilitzar perquè està antiquat.

Cal considerar les potencialitats didàctiques, que és la integració de diferents tipus de recursos comunicatius (visuals, auditius, kinestèssics,...) adaptables a les característiques dels usuaris, fa que sigui possible considerar la capacitat del programari multimèdia, l’obtenció d’una resposta facilitada per l’interactivitat i l’existència del llenguatge multimèdia.
Per últim, tenir en compte, que el programari educatiu ens permet diverses possibilitats com: presentacions-demostracions, presentacions-demostracions, documentació-informació, narracions interactives, programes tutorials, exercitacions, simulacions, entorns de creació i jocs.



Un exemple seria:http://clic.xtec.net/db/act_es.jsp?id=1338

En aquest programa veiem que es pot treballar l'algoritme de la divisió.
És un programa multimedia que permet la interacció amb l'alumne, això es pot veure mitjançant la correcció immediata de les operacions.

Audiovisuals a l'aula

L'elecció d'aquest vídeo en el que podem observar una representació gràfica de les fraccions ens serveix per treballar, d'acord amb el currículum de primària l´'s de diferents models de representació de les fraccions. A més, en el currículum ens afageix que es necessari el reconeixement de la fracció com a part d'uni unitat i d'una colecció. Considero que amb aquest vídeo tot això es pot observar clarament.
Si esteu interesats en la visió d'aquest el podeu veure a:


Audiovisuals a l'aula: INTRODUCCIÓ DE LA CALCULADORA A L'AULA

Tal i com veiem en el currículum de primaria, en el cicle mitjà és necessària la introducció de les calculadores en les classes de l'assignatura de matemàtiques.

Amb aquest vídeo el que volem es que l'alumne vegi quina ha estat l'evolució de les calculadores des dels seus orígens fins a l'actualitat. creiem que amb la presentació d'aquest vídeo pot servir com a incentiu per als nens i nenes de tercer i quart de primaria.





Edu3.cat

dimecres, 18 de març del 2009

Audiovisuals a l'aula: la multiplicació

D'acord amb el curriculum de primària, en l'àmbit de matemàtiques ens diu que els alumnes han d'aprendre les diferents operacions possibles amb el sistema decimal i entendre la seva relació. Per tant és bo que puguin observar una de les possibles maneres de realitzar la multiplicació. Concepte nou que s'exposa durant l'etapa del cicle mitjà.



Audiovisuals a l'aula: els cossos geomètrics al carrer

He escollit aquest video, ja que, per una part treballa la geometria i els cossos geomètrics. I per altre part, perquè ho relaciona amb el carrer, i els nens i nenes poden veure l'importància de les matemàtiques a la vida real. És un tema interessant i a més el compara amb la vida quotidiana. Es pot veure a :
Dins el currículum, ens parla en un punt dels cossos geomètrics:
Identificació i descripció verbal, usant el vocabulari especialitzat, de les propietats de figures geomètriques de dues i tres dimensions: polígons, cercles, poliedres i cossos rodons. Utilització
de la mesura i els nombres per investigar propietats geomètriques.
NOTA:
No he pogut incrustar el video perquè no hi havia la possibilitat de fer-ho, per aquesta raó, us he posat el link.